Via Appia

August 10, 2022 by No Comments

Via Appia is een van de belangrijkste Romeinse wegen die vroeger leidden naar verschillende uithoeken van Italiƫ. De weg is in 312 v. Chr. aangelegd door de consul Appius Claudius Caecus, kreeg zijn naam en werd sindsdien gebruikt als handels- en militaire route. De weg was 130 kilometer lang, begon bij het Capitool in Rome en eindigde in Brindisi, waarvandaan gereizen konden worden naar Griekenland en het Oosten.

De Via Appia was de eerste Romeinse weg die werd aangelegd met stenen en is dus een van de oudste steenwegen ter wereld. Eerst werd de weg aangelegd met kleine ronde stenen, maar later werden er grote platte stenen (platanen) gebruikt. De weg was voorzien van een hellend vlak, zodat het water snel wegliep.

De Via Appia was niet alleen een weg, maar ook een plek waar bepaalde gebouwen stonden. Zo was er een tempel voor Hercules, een mausoleum van Caecilia Metella en het Castellum Aquae Claudiae. Tegenwoordig kun je nog steeds over deze weg rijden of dit combineren met een fietstocht.

Wanneer je Via Appia bezoekt dan is het aan te raden om dit te doen in de ochtend of vroege avond. Het is namelijk geen plek waar veel toeristen komen en je wilt niet in de hitte van de middag gaan wandelen. Wanneer je je hier bevind kun je een indruk krijgen van hoe dit er vroeger uit zag.

Als je een bezoek brengt aan Rome, dan kan een tripje naar Via Appia niet ontbreken. Dit is een belangrijk onderdeel van de Romeinse geschiedenis.